Wat oorlog met mij doet

Ik volg veel nieuws en dat gaat op dit moment vooral over de oorlog in Oekraïne . Via Passend Lezen heb ik veel luisterboeken gehad over de Tweede Wereldoorlog, het verzet en wat er verder aan ergs is gebeurd. Nu zie je dagelijks op televisie wat de oorlog doet en komt het zo dichtbij. Mensen op de vlucht, slachtoffers van bommen en andere wapens. Ik vind dat heel moeilijk en kan ook niet alles volgen, want dan wordt al dat lijden van mensen mij teveel.

Toen ik mij in het verleden nog beter en fitter voelde ging ik met mijn ouders tweemaal per jaar in een bungalow op de Veluwe. Daar maaktne we ook altijd uitstapjes en bezochten ook musea. We bezochten ook het Museum Hartenstein in Arnhem over de slag bij Arnhem, Market Garden. Ook hebben we een museum bezocht in De Harskamp, omdat mijn vader daar veel was in zijn diensttijd. In die musea zie je hoe erg oorlog is en hoeveel mensen moeten lijden. Ik begrijp niet alles wat op televisie is, maar merk wel dat veel mensen ermee bezig zijn en erover praten. Ik hoop dat al dat geweld snel over is en mensen in vrede kunnen leven. Mijn vader heeft namens mij geld gestort op gironummer 555.

Foto’s familiearchief: Monument bij Museum Hartenstein. Daan maakt er een foto van een expositie. YP-pantservoertuig gebruikt door de VN-vredesmacht.