Vakantie en behandeling in Duitsland

Ik was 8 jaar en kon moeilijk meekomen op school. Lezen en schrijven ging niet. Ik ben toen onderzocht door de schoolarts en specialisten, maar die konden geen verklaring vinden. Tijdens de zomervakantie zijn we toen met het hele gezin naar Duitsland gegaan in de omgeving van München. IMG_0069Daar logeerden we op een boerderij, waar de koeien bruin waren. Om de twee dagen werd ik behandeld in een kliniek in Ambach aan de Starnberger See.

Op de andere dagen maakten we uitjes. We bezochten Kasteel Neuschwanstein, gingen naar Oostenrijk en voeren met een bootje op het meer. IMG_0047Ondanks de behandeling die ik onderging, had ons gezin toch een mooie vakantie. Terug in Holland bleven de klachten en volgden er weer veel medische onderzoeken. Een jaar later werd ontdekt dat ik die spierziekte heb.

Foto’s: Tussen de behandelingen door: een dagje München en in een bootje op de Starnberger See

Aanvulling vader: Het gebeurt regelmatig dat ouders worden geconfronteerd met een ontwikkelingsachterstand bij kinderen. Vaak volgt een moeizaam en langdurig proces naar de oorzaken. In onze situatie werd gekozen voor een behandeling in een prive-kliniek, maar dat had weinig resultaat. Pas vele onderzoeken en een second opinion later, zou definitief de diagnose myotone  dystrofie worden gesteld. Er is nog geen medicijn beschikbaar om deze spierziekte te genezen.