Muur tegen Geweld

Op de terugweg van een uitje in Zwolle, bezochten we deze zomer in De Wijk in Drenthe de Muur tegen Geweld (Nationaal monument voor Geweldsslachtoffers). De muur werd op 24 september 2011  in gebruik gesteld door Koningin Beatrix, op de landelijke herdenkingsdag.MuurBLoemen3 Onlangs werd bekend dat de muur nu ook een naam heeft: ‘HET ONBEVATTELIJKE’. Mij is verteld dat dit een ander woord is voor ‘onbegrijpelijk’. Ik bezocht de muur samen met mijn ouders en het maakte mij stil. MuurGeweldBloemen2014Al die indrukwekkende  naambordjes, gedenktekens en bloemen voor vaak jonge mensen,  die stierven door geweld.

Ik houd niet van geweld. Waarom moet je als mensen elkaar iets aandoen en zoveel verdriet veroorzaken. Toch zie ik het iedere dag weer opnieuw in het nieuws. Eigenlijk zou iedereen een keer die Muur tegen Geweld moeten bezoeken, om te begrijpen hoeveel verdriet er op de wereld is door geweld. MuurTjoelkerIk denk dat er veel boosheid is onder mensen door ziekte, armoede, onrecht en oorlog. Dat begrijp ik ook wel.

Het is de moeite waard om de website www.muurtegengeweld.nl  te bezoeken. Je moet er wel tegen kunnen. Het pad naar de muur is goed bereikbaar. Het grind bij het monument is wat moeilijk voor mensen met een rollator of rolstoel.

Muursteen