Mammoetwervels

Ik heb interesse voor alles wat met de natuur te maken heeft. Mensen vragen weleens hoe dat kan. Mijn broer was altijd bezig met zijn metaaldetector en vond van alles. We gingen als gezin ook regelmatig naar musea. Ik ben niet taalvaardig, maar krijg via Passend Lezen iedere week ‘boeken’ (cd’s) en veel gaan over de natuur of geschiedenis.

In mijn laatste stukje over de vakantie had ik een foto van een mammoetschedel in de oude dierentuin van Emmen uit 2009. Daar stond bij dat ik er al eerder een stukje over had geschreven. Iemand zei dat hij dat stukje niet kon vinden. Dat klopt. Het is weg en ik weet niet hoe dat kan. Het ging over een bezoekje met ons gezin aan Versteend Leven in Drouwenerzand. Ik had daar een stukje echt mammoethaar gekocht en twee wervels van een mammoet.

Mijn vader zegt dat er nu meer mammoetskeletten worden gevonden door de klimaatverandering. Door de opwarming van de aarde ontdooit de grond sneller en zijn de skeletten makkelijker bereikbaar. Ze zijn geld waard door het ivoor en verdwijnen daarom snel uit de bodem in Siberië. Dat vind ik wel erg. Delen van skeletten zoals tanden en wervels worden gelukkig ook gevonden door vissers in Zeeland.

Foto’s familiearchief: Biochron dierentuin Emmen 2009 of 2010, wervels en voor Versteend Leven (2014)