Lezen en schrijven

In een bericht enige jaren geleden schreef ik dat ik naast de spierziekte ook een beperking heb als het om lezen en schrijven gaat. Ik ben niet taalvaardig zoals ze dat noemen en dat is heel vervelend en tast ook je zelfvertrouwen aan. Je kunt niet doen wat anderen doen en taal is nu eenmaal heel belangrijk bij alles wat je doet. Gelukkig maak ik gebruik van de luisterboeken van Passend Lezen en daardoor kan ik toch boeken ‘lezen’.

De afgelopen periode was er een grote actie in Drenthe ‘Letter voor Letter’ om mensen te wijzen op het belang van taal. Zanger René Karst en Carola Smit en Dick Plat die vroeger speelden in de band BZN, traden op in de hele provincie. Ik ben fan van ze en nou denkt u natuurlijk dat ik daar wel naar toe ben geweest, maar dat is niet zo. Ik vind de actie fantastisch, maar vind het allemaal te confronterend. Er is door deskundigen vastgesteld dat ik nooit goed zal kunnen lezen en schrijven en dat vind ik best moeilijk. Ik weet dat veel mensen er wel wat aan hebben gehad en heb ook de uitzending erover op televisie gevolgd. René Karst is een plaatsgenoot en af en toe ontmoet ik hem weleens bij activiteiten voor jongeren met een beperking. Hij heeft mij weleens een drankje aangeboden. Aardige man en goede zanger. Ik heb wel mijn snorfietsrijbewijs gehaald ongeveer 10 jaren terug. Hoe dat precies is gegaan en wat ik ermee doe laat ik jullie nog weten.

Foto familie-archief. Stand in de bieb van Hoogeveen over de actie Letter voor Letter. September 2018.