Dodenherdenking en bevrijdingsdag

Deze week is het dodenherdenking en bevrijdingsdag. Veel luisterboeken die ik krijg gaan over de oorlog en bevrijding. Het onderwerp interesseert mij. Als ik het nieuws op televisie bekijk, dan ben ik blij met de vrijheid die we in ons land hebben, de goede zorg etc.Via deze website kan ik mij uiten en dat kan niet overal op de wereld.

In het verleden als we op de Veluwe in een vakantiehuisje zaten gingen we weleens naar Oosterbeek naar het Museum Hartenstein. Daar kon je zien hoe erg het was in de oorlog en hoe moedig de soldaten waren die ons hebben bevrijd. Ik kom regelmatig in het Bethesda ziekenhuis in Hoogeveen. Bij de ingang staat een standbeeld van dr. v.d. Velde. Hij was tijdens de oorlog directeur en hielp verzetsmensen en Joden. Hij werd verraden en is gefusilleerd bij de Woeste Hoeve. In het Spaarbankbos bij Pesse staat een herdenkingsteken voor mensen die daar zijn doodgeschoten.

Leve de vrijheid!

Foto’s: familiearchief. Standbeeld dr. v.d. Velde, monument Spaarbankbos